Wat brengt de toekomst? “Smaak ontwikkelt zich”

Onder de titel ‘Wat brengt de toekomst?’ introduceert Aiways een reeks multimedia-interviews met gesprekspartners uit de branche, het bedrijfsleven en de politiek.

Onze achtste gesprekspartner is Bernard Proot, chocolatier, patissier en eigenaar van Chocolatier Del Rey in Antwerpen (België). Met dr. Alexander Klose, managing director van Aiways, sprak hij voornamelijk over smaak en waarom succes het resultaat is van nauwgezet werken en je continu ontwikkelen.

Meneer Proot, hoe weerstaat u elke dag weer de verleiding om uw chocolade, cupcakes en gebak voortdurend zelf te proeven? Bernard Proot: “Niet. Ik eet veel te veel! Ik kan heel slecht matig eten, want het is meer dan alleen lekker even een tussendoortje nemen. Het gaat om de liefde voor het product. Je eigen creaties uitproberen en nieuwe dingen maken. Om puur professionele redenen moet ik dus wel toegeven aan deze verleiding.”

Iets ‘nieuws’ maken is spannend. Kunt u hier iets meer over vertellen? Wat is het verschil tussen het ontwikkelproces van chocolade en dat van een auto?
Dr. Alexander Klose: “Volgens mij is er een groot verschil, met name in de ontwikkelingsperiode. Tegen de tijd dat een nieuwe auto het gehele ontwikkelproces doorlopen heeft, zou een gebakje zeker al bedorven zijn en het glazuur gesmolten! Nee, zonder gekheid. Aiways ontwikkelt zeer snel vergeleken met de branchegemiddelden. We maken gebruik van de voordelen van een kleine onderneming en een agile team en focussen op klantgerichte oplossingen. Soms betekent dit dat we met externe bedrijven en specialisten werken die onmiddellijk een oplossing kunnen bieden. Dit verkort niet alleen de ontwikkeltijd maar verbetert ook het eindresultaat. We hebben het echter wel nog steeds over jaren van ontwikkeling en niet over maanden of dagen.”

Bernard Proot: “Bij ons is dat niet veel anders. Hoewel het misschien geen jaren zijn, neemt de ontwikkeling van een nieuwe collectie nog altijd zeker ruim een jaar in beslag. Het klinkt misschien raar, maar chocolade is enigszins te vergelijken met mode. Ook wij denken in collecties. Wat is er trendy? Wat past bij wat en wat zijn de beste combinaties? En na het ontwikkelen van de individuele smaken en het voltooien van de verschillende composities, is het verder een zaak van produceren en distribueren. Voor Valentijnsdag verschepen we alleen al naar Japan vier containers met meer dan twintig pallets en ongeveer een miljoen stuks chocolade. Dat is voor ons een logistieke uitdaging die nauwgezette planning vereist.”

Del Rey Antwerpen

Wat verklaart het succes van Del Rey?
Bernard Proot: “Ons succes is te danken aan onze kwaliteit. Del Rey is al meer dan 70 jaar het toonbeeld van vakmanschap op het gebied van pralinen, chocolade en gebak. Al bijna 30 jaar zijn we onafgebroken lid van ‘Relais Dessert’, een organisatie van de honderd beste patissiers ter wereld. En ons team behoort tot de beste in ons vakgebied. Gunther van Essche, een van onze teamleden, was bij de World Pastry Cup zelfs winnaar van de ‘Coupe du Monde de la Patisserie’. Het winnen van prijzen en titels is echter niet ons primaire doel. Het gaat om het resultaat. Wij vinden het product zelf het belangrijkst. We focussen altijd op de ingrediënten zelf en proberen hier het maximale uit te halen en deze zo zorgvuldig mogelijk te gebruiken. Dit leidt vaak tot nieuwe smaakcombinaties. Het resultaat is niet alleen altijd iets goeds, maar ook steeds iets nieuws.

Dr. Alexander Klose: “Ook wij weten veel over het combineren van ingrediënten. Onze Aiways U5 en de aankomende SUV-coupé U6 zijn gebaseerd op een gemeenschappelijk platform. Vanbuiten zijn het totaal verschillende producten, maar daaronder vind je vele overeenkomsten. Natuurlijk zijn er grenzen aan wat onze technici en ontwikkelaars kunnen doen. Niet alles past altijd overal. Dat is ook de reden dat elk model zijn eigen ontwikkelings- en coördinatieprocessen heeft.”

Bernard Proot: “Dat is bij ons ook zo. Wel hebben we uiteraard meer vrijheid, want smaak ontwikkelt zich. In het verleden was het combineren van zoute desserts met chocolade echt ondenkbaar. Tegenwoordig is het de gewoonste zaak van de wereld. Omdat smaken veranderen, zijn er steeds weer nieuwe combinaties en richtingen mogelijk. Als je inventief bent en graag nieuwe dingen uitprobeert, weet je met dezelfde set basisingrediënten altijd weer nieuwe smaken te creëren.”

Hoe pakt u dit creatieve proces aan?
Bernard Proot: “Trial-and-error. Hoe voor de hand liggend dat ook klinkt, je moet dingen gewoon uitproberen. Je wordt natuurlijk beter en beter naarmate je meer ervaring hebt. Hierdoor kun je bepaalde combinaties van tevoren al uitsluiten. Aan de andere kant is het echter juist de charme van de verrassing die vaak nieuwe ideeën oplevert.”

Dr. Alexander Klose: “Als u iets creëert, staat u dan daadwerkelijk in de keuken en bent u gewoon aan het uitproberen? Ik kan me zo voorstellen dat dit een opwindend proces is, compleet het tegenovergestelde van hoe het in onze branche werkt. Wij beginnen altijd met de specificaties. Elke ontwikkelstap moet aan een duidelijk vastgelegde specificatie voldoen.”

Bernard Proot: “Ik doe nog steeds graag mee aan de ontwikkeling en het werk in de keuken, maar ook bij ons begint het werk al veel eerder. Ik zou het niet echt ‘specificaties’ willen noemen, maar de nieuwe creaties moeten bijvoorbeeld een thema, een specifieke aanleiding of een speciale compositie hebben. Dit geeft doorgaans al vrij duidelijk aan in welke smaakrichting we ons kunnen begeven. Maar het zijn juist de verschillende combinaties die soms ergens anders te vinden zijn dan in de keuken. Ik doe graag ideeën op tijdens lange autoritten. Hoe langer de rit, hoe meer nieuwe combinaties en creaties er in mij opkomen. Het is dan de kunst om al deze ideeën te onthouden.”

Aiways U5 voor de Antwerpse skyline

Wat zijn de trends in uw branche en hoe gaat u hiermee om?
Dr. Alexander Klose: “Autonoom rijden en in een netwerk opgenomen rijhulpsystemen zijn bij ons beslist trends, waarvan je ook tijdens het rijden kunt profiteren. Ik zie ze echter niet zozeer als trends maar veeleer als ontwikkelingen op de lange termijn die de auto-industrie een compleet nieuwe richting op wijzen. Aiways produceert bijvoorbeeld al zijn voertuigen op louter elektrisch aangedreven platformen. Daarnaast opereren we toekomstgericht als het gaat om infotainment, connectiviteit en rijassistentie. We zien onszelf als aanbieder van klantgerichte mobiliteitsoplossingen die voordelen opleveren en niet simpelweg trends kopiëren.”

Bernard Proot: “Dat lijkt me erg interessant, want zo werken we ook bij Del Rey. Trends komen en gaan, maar het product moet goed zijn. Duurzaamheid en veganisme zijn voor ons daarom niet alleen iets van deze tijd maar hebben een blijvend karakter. Want het maakt niet uit of een product wel of niet vegan is als het niet lekker smaakt. Het is voor ons natuurlijk wel een uitdaging om producten te maken zonder eieren, suiker en koemelk. Maar dat maakt het ook juist weer zo aantrekkelijk. En zoals ik al eerder heb gezegd: uiteindelijk is smaak iets dat zich steeds ontwikkelt.”

Deel dit artikel

Ervaar zelf de Aiways U5

We kunnen je van alles vertellen over de Aiways U5. En dat doen we natuurlijk graag. Wanneer je een proefrit maakt in de U5 kan je het comfort en rijplezier van de U5 zelf ervaren.